Ελληνικό Μέλι

Ένας από τους πιο παλιούς κατοίκους της γης, εφόσον εμφανίστηκε 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, η μέλισσα, δημιουργεί τον πλέον πολύτιμο θησαυρό για την υγεία.
Στην Ελλάδα η πρώτη συλλογή μελιού από άγρια μελίσσια μέσα σε σπηλιές, αναφέρεται ήδη από τον 8ο αιώνα στα έργα του Ομήρου και του Ησίοδου.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώσει στο μέλι μυθικές διαστάσεις. Η μελισσοκομία συνδεόταν με τους θεούς, ενώ το μέλι είχε και πολλές ιατρικές εφαρμογές.
«Ο γιατρός που χορηγεί νερόμελο, θα έχει περισσότερες επιτυχίες, παρά αποτυχίες», αναφέρει ο Ιπποκράτης. Ο πατέρας της Ιατρικής συνιστά δύο ροφήματα με μέλι, το μελίκρητον (νερόμελο) και το οξύμελι (ξιδόμελο). Αναφέρεται, επίσης, ότι πολλά από τα καλλυντικά της Κλεοπάτρας είχαν για βασικό τους συστατικό το μέλι.
Το μέλι περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να το παράγει αποκλειστικά με τεχνητούς τρόπους, παρά τη γνωστή σύνθεσή του. Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και πιο υγιεινά τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος.